Wednesday, September 24, 2014

Konvoi ke Melaka

Cuti pertengahan tahun sesi persekolahan 2014 yang lalu CM Bikers Club dengan kekuatan 4 orang bikers telah menjayakan satu konvoi dari Batu Gajah ke Melaka. Para bikers kali ini ialah saya sendiri menggunakan jentera Kawasaki VN II 250cc, Hj Nazri CBR 250 R, Azhan Zain Duke 200cc dan Zarul Kawasaki Z800cc. Pertemuan kami untuk TTS sebelum memulakan perjalanan ialah di kedai mamak yang terletak di Kuala Dipang, Gopeng. Menunggu Hj Nazri yang datang dari Malim Nawar dan Azhan dari Kg Gajah. Sesampainya di sana dah melihat Hj Nazri antara yang awal tiba, bagus sungguh komitmen yang diberikan walaupun dia ni bleh dikira pangkat Ayah pada kami.

Tepat jam 9.00 pg lambat sedikit dari perancangan kerana menunggu si Zarul yang datang dari arah Ipoh, kami pun memulakan perjalan. Dari Gopeng kami terus mengikut jalan lama ke Tapah perjalanan secara santai dengan kelajuan antara 90km/j ke 100km/j. Dari Tapah barulah kami memasuki Lebuh Raya Utara Selatan. Perjalanan di teruskan dan point isi minyak yang pertama ialah di RnR Ulu Bernam. Di sini kami lepak dulu sebab badan agak lesu, minum kopi manakala Azhan dan Zarul pekena semangkuk mee kari. Katanya kalau singgah di RnR ni rugi kalau tak kena mee kari yang sedap ni.

 pekena kopi dan mee kari di hentian Ulu Bernam

Possing dulu la...

Perjalanan diteruskan, perjalanan adalah seperti biasa di Highway ni tiada apa-apa yang menarik kerana jalan biasa yang digunakan orang ramai. Cuma yang membezakannya ialah kali ini memecut dengan kenderaan 2 roda pula. Pecutan mesin aku seragam jer 120km/j, sekali sekala Zarul memecut laju kerana dia sorang jer yang menunggang mesin lebih dari 250cc. Kawan-kawan yang lain ni masih guna mesin kuasa rendah jer sebab kebanyakkan antara kami ni masih diperingkat amatur, elokla guna kuasa rendah gitu ..skit-skit upgrade nanti. Kadang kala Hj Nazri dengan CBR memecut juga katanya bleh lari sampai 160km/j. Azhan masih baru sebulan beli motonya, KTM DUKE 200cc. Tapi sesuai dengan badannya dari jauh nampak penuh gaya.

Basah  dan kesejukkan...

Jemur sebentar...

Cabaran hujan lebat kami tempuhi apabila sampai di Dengkil, hujan datang mencurah-curah ditambah lagi dengan jalan yang jem akibat proses pembinaan jalan. Kami berhenti di hentian Dengkil, memerah baju dan glove yang basah. Berehat sebentar di sini sehingga pakaian yang basah tadi menjadi agak lembab. Stokin, jaket semuanya basah, sungguh tidak selesa. Hujan berhenti perjalanan diteruskan dari Dengkil tadi terus menuju Melaka. Akibat dari geseran angin seluar jeans yang tadi basah sudah hampir kering, jaket dah kembali selesa. Walaubagaimanapun ianya tidak lama, apabila sampai di Pedas hujan lebat kembali menyiram bumi. Inilah nasib penunggang walaupun motosikal mahal cam manapun hujan tetap basah.

 Hentian Pedas sekali lagi basah..

Sampai di Melaka lebih kurang jam 1.30 tgh, kami lepak di Hotel Seri Malaysia. Di sini kakitangan awam mendapat diskaun sebanyak 20% tetapi dengan syarat mesti kemukakan bukti sebagai kakitangan awam. Masuk ke bilik tukar pakaian yang basah, mandi dan rehatkan badan sebentar. Selepas itu keluar semula ke Mydin untuk beli stokin haha sebab stokin yg ada basah dan makan tengah hari huhu...

Azhan gembira kerana berjaya sampai ke destinasi

Malamnya aku, Zarul dan Azhan pusing-pusing Bandaraya Melaka, melihat kecantikkan lampu dan gelagat masyarakat di sini serta para pelancong. Penduduk Melaka baik-baik belaka. Singgah di Uptown beli sedikit cenderahati untuk anak-anak di rumah.

Mydin Mall Melaka makan tengah hari dan beli stokin baru

Abang Zarul kite menikmati hidangan

Esoknya bersiap-siap ke Pantai Klebang untuk melihat Muzium Kapal Selam satu-satunya di Malaysia. Muzium kapal selam sangat menarik, rupa-rupanya kapal selam tak ada tingkap langsung. Kelasi kapal selam mengendalikan kapal selam berdasarkan sauna bunyi untuk bergerak ketika di dalam laut. Suasan dalam kapal selam amat sempit, tak tau la macam mana mereka boleh berada dalam kapal selam berbulan-bulan lamanya huh lemas rasanya.

Lobi Hotel Seri Malaysia, memulakan aktiviti malam

Aktiviti malam tadi..

Jalan-jalan

Haripun da petang kami pun terus berangkat untuk pulang, masa balik cuaca agak panas, akibat dari pergerakan sehala jer aku dah mula tersenguk-senguk mengantuk. Huh sungguh bahaya betul, seketika Kawasaki VN II aku mencecah kelajuan 130km/j. Motosikal ni kalu da laju dia terus nak laju jer dah tak bleh nak slow..akibatnya Azhan dgn KTM DUKE jauh ke belakang, katanya tak bleh laju sebab rintangan angin yang kuat. Dari melaka berhenti di Dengkil, kemudian terus ke hentian Rawang. Dari hentian Rawang terus ke hentin Tapah rehat sambil ngeteh di situ. Sampai di rumah ketika hari sudah hampir malam.

Pandangan dari sisi memang besar kapal selam ni...

Ruang tidur

ngetes hidupkan enjin ha ha

 sempit nyer le hai

Bergambar kenangan di belakang kapal selam.


Apa - apa pun memang best ride jauh-jauh ni, letih tapi syokk!!!

2 comments:

  1. Hi! Kami 3 sekawan baru je launch travel blog. Kalau ada masa, singgahla, boleh tinggalkan komen dan feedback ;) blog kami www.thetravelling3o.com kalau dpt exchange link pun ok. 1st entry kami psl backpacking di New Zealand.

    Terima kasih ;)

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...