Friday, October 29, 2010

Mountain bike ( Basikal gunung )

Sejak dari bangku sekolah lagi aku begitu tertarik dengan mountain bike. Kalau ada kawan-kawan sekolah yang pakai basikal jenis ni memang membuatkan aku jeles tak terhingga. Emm takper lah mereka kaya. Sebab dulu basikal jenis macam ini memang mahal dan tak mampu nak beli pun. Kalau mintak dekat ayah aku ( arwah ) senang jer ayat dia belajar pandai-pandai nanti dapat kerja bagus gaji banyak semua boleh beli...kata-kata itu aku pengang memang betul pada masa ini umur aku 32 tahun aku memang dapat apa yang aku nak..formula dia senang sahaja belajar pandai-pandai nanti dapat kerja bagus gaji banyak.

Dekat bawah ini mountain bike milik aku. Baru sahaja beli kerana minat dalam sukan berbasikal yang semakin popular di Malaysia sekarang nih. Harga murah jer bukan aper tujuan utama nak berbasikal sambil menguruskan badan. Kalau ada mana2 jamboree join sekadar nak cari pengalaman jer..support kawan2 lain...


Photobucket

Mountain bike jenis Merida Matts series. Aku gelar dia "Merida the white".

Photobucket

Pandangan belakang sistem kelajuan 8 speed. Cina tu kata aku ketinggalan zaman orang dah pakai 9 atau 10 speed..budget maa kalau ikut lu lari budget saya maa...


Photobucket

Sistem kelajuan jenis Shimano Acera..mana-mana basikal semua jenama Shimano..ada jenis biasa dan ada jenis yang baik. Biasala yang baik mestilah mahal...

Photobucket

Rantai kuasa..


Photobucket

Sistem brek hadapan. Discbreak lebih efektif jika tayar basah atau berlumpur...


Photobucket

Sistem brek belakang...


Photobucket

"MERIDA THE WHITE"

8 comments:

  1. salam,
    berapa harga baikal ni ye?beli katne?

    ReplyDelete
  2. murah jer RM1600, beli dekat Ipoh.

    ReplyDelete
  3. cantik basikal saudara..
    Harga pun boleh tahan, murah...
    Selama saudara pakai, ada apa2 masalh tak dengan basikal ini?

    ReplyDelete
  4. Ok xda masalah...dah banyak upgrade dah..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum... saya di ipoh juga...

    sama merida la kita.... hehehe

    ReplyDelete
  6. ooo yer ker...sekali sekala bleh layan bukit kledang..:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...